Un fotograf australian a surprins imagini spectaculoase de la una dintre cele mai mari regiuni petroliere din Canada-Alberta. Imaginile arată dezastrul ecologic din regiunea petrolieră Alberta, potrivit Daily Mail. Cunoscută drept zona din care se extrage petrol din șisturile bituminoase, Alberta este în prezent un adevărat dezastru din punct de vedere al mediului.
Ashley Cooper a rămas uimit de ceea ce a putut surprindă camera de luat vedere. „Știam o mulțime de lucruri despre nisipurile bituminoase înainte să merg în Canada, dar nimic nu-mi spunea efectiv despre ceea ce o să întâlnesc acolo”, a declarat Cooper.
Potrivit fotografului, zona se degradează la fel de repede ca zona Amazonului din America de Sud. Ceea ce înainte se numea pădure boreală a devenit acum istorie. „Solul este uleios și se întinde pe sute de kilometri. Mirosul de ulei și de susbstanțe chimice este apăsător și în același timp dezgustător. Din avion se pot vedea numeroase stive de copaci tăiați, care de sus arată precum bețele de chibrituri”, a mai spus fotograful.
Cazul de la Alberta i-a revoltat pe ecologiști care susțin că șisturile bituminoase contribuie din plin la schimbarea climatică. „Este nevoie de patru butoaie de apă pentru a prelua un baril de petrol, iar iazurile de decantare sunt imense. Șisturile bituminoase ar trebui să fie clasificate ca un act ecocid și condamnat la nivel internațional. Este de fapt o crimă împotriva umanității”, afirmă avocatul și ecologistul Polly Higgins.
Pe de altă parte, zona este un punct de atracție pentru oamenii care caută un loc de muncă, însă medicii susțin că prin inhalarea substanțelor nocive oamenii nu fac decât să se îmbolnăvească.
Proiectul exploatării șisturilor bituminoase de la Alberta este una dintre cele mai mari investiții de capital din lume și este considerat unul dintre cele mai mari proiecte industriale din lume. Canada este a doua țară din lume în ceea ce privește șisturile bituminoase.
Ecologiștii susțin că exploatările de șisturi bituminoase vor tripla gazele cu efect de seră până în 2020. Exploatările de petrol din Canada împiedică țara nord-americană să-și respecte obligațiile din protocolul de la Kyoto, potrivit căruia Canada urmează s–și reducă emisiile de gaze cu efect de seră până în 2020 la o valoare de 20 % din valoare anului 2006.